Pokalens baksida

2016-05-09

Nu är vi inne i maj, vilket innebär att vi går in i högsäsongen för fotboll i vårt avlånga land. Alla serier har så sakteliga kommit igång och några cuper håller på att avverkas. Det märks om inte annat på allehanda sociala medier och de flöden som finns där. På Facebook såg jag den gångna helgen en hel del bilder på pokaler och bucklor som sken ikapp med solskenet och barnens leenden över sina triumfer. Det är mycket eufori, glädje och lycka i dessa bilder, missförstå mig rätt här, men på något sätt blir jag lite olustig över all denna onyanserade propaganda som ledare, klubbar och spelare delar med sig av.

Det pratas mycket och ofta om att det inom barn- och ungdomsfotbollen bör ligga fokus på deltagandet, att kämpa tillsammans oavsett hur det går och att ha roligt, men ändå är det inte riktigt den bilden som förmedlas alla gånger. I regel är klubbar skitdåliga på att uppdatera sina hemsidor och sociala medier när det går motigt resultatmässigt. I bästa fall är det någon kortfattad notis om att det blev en förlust och att “nu tar vi nya tag”, men inte mer än så.

Däremot när det blir klang-och-jubel-föreställningar med mycket mål, medaljer av ädlare valörer eller dylikt, då slås det på stora trumman med mycket bilder och text. Detta gäller för övrigt inte bara inom ungdomsfotbollen utan även på seniornivå, vilket ju är minst lika beklämmande men där det inom barnfotbollen finns ett extra dilemma i att vi fokuserar alldeles för mycket på vikten av att vinna framför utveckling.

Varför är det på här det viset?

Förklaringen är lika ensidig som den är enkel när jag ställer frågan, nämligen att “ingen vill väl läsa om när vi har torskat, hur kul är det?”. Och givetvis är det inte roligt att läsa om förlusterna i sig, det är det ingen som tycker, men ändock finns det ett värde i dem. Framförallt för klubbar som inte befinner sig i den yttersta eliten finns det ett otroligt värde i att inte bara signalera ut vinster och storslagna triumfer, utan att kommunicera om sin vardag och de hinder en ställs inför.

För mig har fotboll alltid varit en lagsport. Vi vinner tillsammans och vi förlorar tillsammans. Och även om jag älskar att vinna fotbollsmatcher så är det inte alltid möjligt av olika anledningar. Det räcker med att titta på en vanlig serietabell för att förstå att alla lag kan inte vara vinnare. Det är bara ett lag som blir seriesegrare. Rent matematiskt innebär det att just ditt lag har 8-9 procents chans att stå som slutsegrare. Det är oerhört få förunnat att få vinna en serie och vissa får aldrig uppleva den känslan.

Om nu ALLT handlar om att vinna, vad händer med de elva lagen som inte vinner? Om hela deras verklighet byggs upp på att vinna pokaler och stå som seriesegrare, hur går de vidare om de har det motigt resultatmässigt?

Jag tror att på våra nivåer är det viktigt att det finns andra saker utöver att vinna för att spelare och ledare skall vilja stanna kvar i en förening. Har vi kul ihop? Känner vi att vi utvecklas? Spelar vi på ett sätt som vi kan förlika oss med? Står vår klubb för sunda värderingar? Känner jag att jag är viktig?

Jag tror att klubbarna skjuter sig själva i foten när de bara publicerar när det går bra resultatmässigt, föreningar behöver kommunicera hela tiden och visa att de finns, inte bara när de vinner matcher och turneringar. Tänk dig själv att du är en parvel som spelar fotboll och varje gång ni vinner så skrivs det spaltmeter om dig och ditt lag, men när ni plötsligt förlorar är det tyst… Till sist kommer verkligheten ikapp och i ett värsta fall-scenario slutar spelaren kanske att spela fotboll. De får inte de där rubrikerna längre och känner inte att tiden är värt det.

Det blir extra problematiskt på ungdomssidan då vi bara publicerar och berömmer vinster och medaljer, men så fort det blir förluster händer ingenting. Vad signalerar det till alla barn och ungdomar? Att du syns inte när du förlorar?

Jag kan personligen tycka att det är samma sak på seniornivå, där det inte står en textrad om det blir förlust men hela sagor när det blir tre poäng. Det är som att vi inte ser gråzonerna, förstår att det finns lärdomar att ta av båda fallen och att det är prestationer som på långsikt ger resultat.

I överlag tror jag att klubbar och föreningar, men även spelare och ledare, behöver tänka på vilken bild vi vill signalera ut. Att klubben och spelarna är mer än pokalerna på väggen eller medaljerna i prisskåpet. Vill vi bara vara en klubb där segrar är det enda som räknas?

I så fall är vi som är med i den klubben inte mer än siffrorna tre poäng, ett poäng eller noll poäng.

Så tänk på det, nästa gång du twittrar, lägger upp bilder på Instagram eller skriver matchreferat – Att vi är mer än våra vinster och förluster. Vi är framförallt ett lag, i med- och motgång. Vi är en förening som tycker det är kul att vinna, men att det finns andra parametrar som för oss är lika viktiga om inte mer betydelsefulla.

Se till att visa det i era flöden, tack!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: